Mit første møde med den moderne Potsdamer Platz fyldte mig med fascination over arkitekturen. Her har arkitekterne virkelig fået lov til at udfolde sig med store pengemænd i ryggen. Det kan anbefales at gå en tur rundt i området i centrene, langs kanalen og gennem de grønne områder. En tur op i Panoramacaféen bør også stå højt på prioriteringslisten.
Ved vores andet besøg så jeg pludselig bygningerne på en anden måde – jeg fik set Sony-centret med lys på, og opdagede pludselig en gammel husmur bygget ind i den nye – hvad var det for en bygning? På denne side kan du læse mere om pladsens historie og hvilken bygning, der pludselig dukkede op i dette moderne midtpunkt?
Flere inspirerende tips kan I finde i min blog : http://inspiration.interessantesteder.dk/#home (Her skriver jeg mine historier ind inde de bliver til sider på denne hjemmeside).
God fornøjelse.
Det kom som en overraskelse for alle, da russerne pludselig valgte at spærre halvdelen af byen af. Stationen Potsdamer Platz lå pludselig inden for det afspærret område og var ikke længere tilgængelig. I videoklippet fra 1990 kan man se, at der endnu lå cigaretskod og en gammel avis efterladt af de sidste passagerer. Stationen var blevet rømmet i ét nu.
Da muren blev opført lå stationen midt i det ryddet område imellem murerne - stærkt bevogtet. Bygningerne over jorden var jævnet med jorden.
Der blev indgået en aftale om, at U-bahnen gerne måtte fortsætte deres rute ind under Østberlin, men de måtte ikke benytte de stationer, som ikke lå i Vestberlin! Disse stationer kaldtes herefter spøgelsesstationer.
Herunder to interessante videofilm fundet på nettet, som beskriver stemningen og tiden.
En tur med østtyske vagter ned i spøgelsesstationen Potsdamer Platz omkring murens fald. Området er stadig afspærret og der skal temmelig mange vagter med ned for at holde øje med fotografen. Jeg gætter på, at der har skullet en del tilladelser til før, at det lykkedes at få lov til at lave denne optagelse.
En tur med østtyske vagter ned i spøgelsesstationen Potsdamer Platz omkring murens fald. Området er stadig afspærret og der skal temmelig mange vagter med ned for at holde øje med fotografen. Jeg gætter på, at der har skullet en del tilladelser til før, at det lykkedes at få lov til at lave denne optagelse.
Videoklippet herover viser Pladsens historie før 2. verdenskrig, hvor pladsen var et vigtigt knudepunkt. Bemærk det store hotel i klippet med dobbeltdækkerbussen (1:52) Mere om dette hotel her på siden.
I videoklippet ses endvidere, hvordan pladsen så ud i 1990, hvor muren officielt er faldet, men resterne står der stadig. Indtil oktober 1990 var Øst- og Vesttyskland stadig to selvstændige lande og der var derfor grænsekontrol på pladsen. Bemærk at hele Leipziger Platz er ryddet.
En rundtur rundt i stationen, hvor der stadig er gamle plakater og efterladenskaber fra 1948. Hvordan modernisere man en station med teknik tilbage fra 1930’erne?
Den moderne stationsbygning. Herover med et kig hen til Sony-centret med glasfacaden foran resterne af Hotel Esplanade. Herunder set forfra mod trappe nedgangen.
Flere steder ser man vandrør som disse. Man fristes til at tror, at det er en markering af, hvor muren var, men nej. De leder grundvand væk fra de mange byggepladser. Her ses de i gennem et af de grønne områder der markerer den tidligere mur nær Potsdamer Platz.
Er man interesseret i arkitektur. Bør man bl.a. besøge Potsdamer Platz. Før muren var der et aktivt byliv netop her. Store dele af området lå indenfor muren og var derfor revet ned. Efter murens fald rejste der sig atter nye moderne bygninger her, som er helt fantastiske.
I klippet herunder kan man se området i starten af byggefasen og arkitekternes tanker bag.
Dette klip viser byggepladsen Potsdamer Platz. De står på taget af den bygning, som lå, hvor Panoramacafé ligger i dag.
En af klausulerne på pladsen var, at de fredede resterne af det før så mondæne hotel ”Esplanade” skulle tænkes med ind i det nye Sony-center. Dette gav nogle udfordringer, men jeg synes selv, at de er sluppet meget godt fra det.
Ved hjælp af en glasfacade foran husmuren mod nordøst ser det ud som, at hele bygningen er en moderne glasbygning. Om aftenen er der lys på den gamle husmur, så man kan nyde, hvordan gammelt møder nyt. Som det kan ses på billedet herover er endnu en rest af det gamle bombede hotel blevet en naturlig del af arkitekturen i centret.
Den største udfordring var resterne af den gamle ”Kaisersaal”, som skulle bevares, men som lå lidt i vejen for fremskridtet og helhedstanken med centrets udformning. Dette klarede man ved at flytte hele salen 75 m ved hjælp af luftpuder. Her er resterne i dag pakket ind i glas og kan nydes af de forbipasserende.
Det gamle hotel Esplanade har været et internationalt anerkendt hotel af høj standard. Det kan sammenlignes med ”d’Angleterre” i København.
Billeder af interiøret kan ses i denne blog http://ankeberlin.wordpress.com/2009/11/25/hotel-esplanade
Hotel Esplanades historie
Tilbage i 1688 havde Fæstningen Berlin kun fem byporte: Leipziger Tor, Köpenicker Tor, Mühlentor, Georgentor og Spandauer Tor. Senere kom flere til f.eks. Neustädtisches Tor.
Kongen boede på Berliner Schloss på det, der idag kaldes museumsøen. Når han skulle på jagt red han ad Under den Linden ud til Tiergarten. Her opførtes Brandenburger Tor.
Det var også denne vej han benyttede, når han skulle ud til sit sommerslot Charlottenburg. (Bygget omkring år 1700)
Potsdam var et meget mondænt sted at bo - alle rigmænd/adlen lod opføre pragtbygninger og slotte i dette område. Kongen selv et lod sommerslot opføre i byen - Schloss Sanssouci. (bygget i slutningen af 1700-tallet)
Det var således vigtigt at have en passende rute ud til byen Potsdam. En ny byport med en fornem plads foran (Leipziger Platz) blev opført kaldet Neuer Zeipziger Tor. Udenfor porten delte vejen sig i fire, hvilket den gjorde frem til slutningen af anden verdenskrig. Lige overfor porten lå føromtalte Hotel Esplanade (først bygget langt senere). Man har sikkert kunnet gøre en god handel her for der opstod en plads med et stort mylder af mennesker. Før anden verdenskrig var det et af de vigtigste knudepunkter med mange sporvognslinier, der krydsede pladsen. Porten forsvandt men vejforløbet og Leipziger Plads forblev det samme. Berlins første trafiklys blev opsat her. Den er blevet genopstillet på den nye plads.
Bomberne i 1940'erne ødelagde alt. Flere bygninger blev totalt ødelagt af tæppebombningen af Berlin. Bygninger, der lå tæt op ad hinanden lå pludselig i to forskellige dele af byen.
Grænsen mellem den amerikanske, den engelske og den russiske zone mødtes i centrum af pladsen. I efterkrigsårene dannede ruinen af Hotel Esplanade stadig rammen om fester, modeshows m.m.
Ved opførelse af muren blev hele Leipziger Platz ryddet. Flere af de mondæne bygninger stod ikke til at redde. Hotel Esplanade var sønderbombet og resterne blev kapslet ind i en mindre elegant overdækning - før end den fik nyt liv i nutidens Sony-center. Tværs gennem byggetomten efter hotellet opstod en ny vej - Potsdamer Strasse, således at der nu er fem fordelingsveje fra den gendannet Leipziger Platz.
Læs mere:
Potsdamer Platz/Leipziger Platz (se tegning) http://de.wikipedia.org/wiki/Potsdamer_Platz
Hotel Esplanade http://en.wikipedia.org/wiki/Hotel_Esplanade_Berlin og http://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_H%C3%B4tel_Esplanade
Postkort med Hotel Esplanade og Berlins første trafiklys
Luftfoto af de to pladser anno 1925 http://mitglied.multimania.de/Pomerania2/images/berlinluft17.jpg
http://mitglied.multimania.de/Pomerania2/images/berlinluft18.jpg
http://mitglied.multimania.de/Pomerania2/images/berlinluft12.jpg
Bemærk at de gamle bygninger fra byporten endnu er en del af overgangen fra den ene plads til den anden.
Luftbillederner stammer herfra:
http://mitglied.multimania.de/Pomerania2/gallery/berlin_pic_2.html
Historien om kongens slot i Potsdam er en samling af tekster jeg har læst, men henviser her til en som er nyttig for turister
http://www.aerenlund.dk/potsdam/sanssouci.html
Denne giraf stå ved Sony Centeret ved Potsdamer Platz. Den reklamere for Legoland Discovery Center. Om sommeren har den en blomst - om vinteren en strikhue.
http://www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/plan-your-visit/plan-your-visit.aspx
Stå f.eks. af ved Rigsdagen og bevæg jer rundt i området med den flotte kubel i Rigsdagen, parken, Brandenburger Tor og som ovenfor Denkmal for de døde jøder. Den har jeg skrevet mere om i bloggen.
Videre til Potsdamer Platz.
Bus 200 fra Potsdamer Platz kører forbi Brandenburger Tor, op ad Unter den Linden til Alexanderplatz, hvor der er det store magasin Galaria, verdensuret og Tv-tårnet.
Jeg kan anbefale, at man besøger tv-tårnet ca. en time før solnedgang.
Gå rundt og nyd udsigten i dagslys.
Fortsæt op i restauranten og drik en kop kaffe/kakao og nyd solnedgangen. Derefter nydes udsigten i mørke! En dejlig måde at afslutte dagen på. (det er en god ide, at bestille plads i restauranten)
(Beregn solnedgangstiden ved at se på denne hjemmside og søge for Neksø, så passer det meget godt med Berlin. http://www.tidensstauder.dk/cgi-bin/solform.pl)
Copyright © All Rights Reserved