Rejsetips til Berlin

 

Jeg har et særligt forhold til Berlin, i det jeg oplevede byen første gang i 1987, hvor byen stadig var delt i øst/vest. Jeg har oplevet bevæbnet vagter stå og observere os - om vi var en potentiel fare for landet. Vi skulle krydse grænsen ved Checkpoint Charly, hvor vi måtte stå i over en time for overhovedet at komme ind i Østberlin - vel og mærke uden den minibus vi kørte i. De var bange for, at vi ville forsøge at smule østtysker ud.

Vi blev tvunget til at veksle DMark om til østtysk valuta i forholdet 1-1 skønt deres mønter kun var den fjerdedel værd i forhold til den vesttyske. Vi kunne næsten ikke få noget for pengene, deres is og sodavand smagte af vand og de varer, som repræsentererde en værdi kunne kun købes for dollars. Tøjet i modebutikerne lignede noget fra startfirserne og alt elektrisk udstyr var låst inde i montre og altid kun i ét eksemplar af hver.

Nogle af mine rejsekammerater forsøgte at give de sidste penge til nogle østtyske børn på Alexanderplads, men de smed dem bare op i springvandet og ønskede i stedet. Ingen valuta måtte forlade landet!

 

I 1990 var jeg med mine forældre i Berlin igen. Muren var faldet få måneder før. Trabanter kørte ind over den danske grænse for at markere, at østtyskerne nu frit kunne rejse til udlandet. Vi boede på et kæmpe vandrehjem i Østberlin. Allerede på de få måneder var der sket store forandringer. Mange havde skiftet deres trabanter ud med vestlige biler, men mange offentlige biler var stadig trabanet - bl.a. så vi en trabant med postlogo på.

 

Hvor man før kun kunne købe is og sodavand, der smagte af vand på Alexanderplads i 1987 kunne man nu købe Coca Cola og andre vestlige produkter.

Hvor muren havde stået var der store åbne vidder af græs/grus. Man kunne pludselig går igennem Brandenburger Tor. Vi var ude og pille et stykke af en rest mur et sted, som jeg desværre ikke længere husker. Gadesælgere solgte i tonsvis af ødelagte fliser med grafitti på og påstod, at det var et stykke af Berlinmuren.

 

I 2012 vendte jeg tilbage. En myldrende storby, som så mange andre og så alligevel ikke. Historien har sat sit præg. Man kan have svært ved at se adskildelsen af byens tidligere øst/vest, men arkitekturen afslører, hvor muren lå. Flere steder kommer man kørende og pludselig er alt nyt byggeri, med glasfacader og stål, så er man næsten sikker, man er i et område, hvor der før var afspærret af Berlinmuren. Man finder stadig rester af muren rundt omkring i byen, men man skal lede efter dem. Mange steder har man lavet afmærkninger i vejen eller anlagt et grønt område med grønne bakker.

 

Jeg vil forsøge at give nogle gode rejsetips til en tur til Berlin. De vil komme lidt drypvis, så tjek gerne siden ind i mellem for at se om jeg har tilføjet nyt siden sidst.

 

Flere inspirerende tips kan I finde i min blog : http://inspiration.interessantesteder.dk/#home (Her skriver jeg mine historier ind inde de bliver til sider på denne hjemmeside).

 

God fornøjelse.

Trabanter og en lufttur.

Flere steder fra så vi luftballonen fra Berlin Hi-flyer. Den finder man på Zimmerstraße 95-100. Samme sted fandt vi en mindre samling trabanter i fantasifulde udsmykninger. (Det er ikke langt fra Checkpoint Charlie)

 

En tur til vejrs med luftballon eller helikopter:

http://www.air-service-berlin.de/

 

Få en guidet tur i en trabi:

http://cms.trabi-safari.de/opencms/opencms/trabi-safari/de/_main/routen_preise/content_0001.html

 

Mad og drikke

 

Ved Kürfürstendam ligger denne fantastiske pasta/pizzasted Vapiano. Det er en kæde, som har restauranter flere steder i byen. Den vil besøgte finder I på Augsburger Straße 4, 10719 Berlin. De tre andre ligger ved henholdsvis Potsdamer Platz 5, Europaplatz 1 og Mittelstraße 513.

De laver selv deres egen pasta hver dag. Man ser på imens de tilbereder maden og kan bestemme, hvor stærk den skal være. Maden krydres med friske krydderier fra egen avl. http://www.vapiano.com/

 

Offenlig transport

 

Berlin er nem at finde rundt i med offentlig transport. Ved de fleste busstoppesteder er der en oversigtsplan over busruterne.

 

Bus 100 og 200 fra Station Zoologischer Garten bringer jer forbi flere af de største seværdigheder på deres vej til Alexanderplatz.

 

Ligesom vi har rejseplanen har de også en hjemmeside, hvor man kan få en søgemaskine til at regne en rejseplan ud for en. Den er god til at finde vej fra f.eks. lufthavnen til overnatningssteder.

 

http://www.fahrinfo-berlin.de/Fahrinfo/bin/query.bin/dn?ld=0.1&seqnr=2&ident=ka.073001.1360842520&newrequest=yes

Her er en oversigt over, hvilke faciliteter de enkelte stationer har (f.eks. hvor er der elevator)

http://www.bvg.de/index.php/de/3714/name/Standortplaene.html

Hjemmeside med praktiske informationer

http://www.bvg.de/index.php/de/3713/name/Liniennetz.html

Bus - rejseplaner med tog og busser, hent evt. en app til telefonen, der kan lave rejseplaner på farten.

http://www.vbb.de/de/k/handy-apps/792.html

I Berlin kan man købe turistkort. I kan købe dem på flere af stationerne og så vente med at stemple dem til I skal bruge dem første gang. Derefter gælder de i f.eks. 48 timer. Så det kan godt svare sig at tjekke, hvornår man stempler dem ind. Med disse billetter kan man få rabatter flere steder på entre til museer m.m.

Vær opmærksom på, at automaterne ikke tager Visa, så hæv kontanter inden I køber billetterne.

 

http://www.vbb.de/de/article/touristen/berlin-welcomecard/1353.html (Vær opmærksom på at Berlin Welcomecard til zone AB er personlige, hvor et Berlin Welcomecard til zone ABC er inkl. op til tre børn under 14 år.

 

Andre billettyper til turister:

http://www.vbb.de/de/k/touristen/801.html

 

 

Berlin for tog-entusiaster

 

 

Her er adressen til to togmuseer.

 

U-bahn-museet er et lille museum med gamle vogne og inventar. De har kun åbnen få dage om året, så tjek deres hjemmeside for at tjekke åbningstider. Som hovedregel er det den sidste søndag i måneden.

http://www.ag-berliner-u-bahn.de/

U-bane station Olympia stadion. Der er vist et kort på deres hjemmeside.

 

Stor modeljernbane anlæg for voksne og børn. En stor model af Berlin i 1:87 med flere af de kendte steder/monomenter. Se mere på hjemmesiden.

http://loxx-berlin.de/index.php?option=com_content&view=section&id=8&Itemid=76

Vandrør gennem byen

Flere steder ser man vandrør som disse. Man fristes til at tror, at det er en markering af, hvor muren var, men nej. De leder grundvand væk fra de mange byggepladser. Her ses de i gennem et af de grønne områder der markerer den tidligere mur nær Potsdamer Platz.

 

Er man interesseret i arkitektur. Bør man bl.a. besøge Potsdamer Platz. Før muren var der et aktivt byliv netop her. Hele område lå indenfor muren og derfor revet ned. Efter murens fald rejste der sig atter nye moderne bygninger her, som er helt fantastiske.

På denne måde kan man rundt om i byen se dens historie efter 2. verdenskrig. Nogle steder står de gamle huse med nogle få reparatioener, andre steder er det "moderne" byggeri fra ca. 1950'erne, som var genopbygning i stedet for de bombede huse og så er der de helt nye bygninger som dem ved Potsdamer Platz.

 

Ved Brandenburger Tor har man opført huse, som dem der var her før muren. Slottet Charlottenburg er genopført efter krigen som det menes at have set ud og fik flere af møblerne fra Berliner Schloss, som østtyskerne valgte at rive ned. (Velsagtens købt dyrt idet det var over landegrænsen og for at redde inventaret fra byens vigtigste slot). I disse år er man begyndt at genopbygge Berliner Schloss, sådan at hver facade repræsentere forskellige perioder af slottets historie.

 

 

Aftenhygge på slottet med musik og middag

 

Charlottenburg er et eksempel på, hvor godt man kan rekonstruere ødelagte bygninger, men det er stadgi et smukt slot, som kan danne rammen om en romantisk og musikalsk aften.

 

Her er et link til et arrangement, som jeg selv har sat på ønskesedlen til en kommende tur til Berlin.

 

http://www.viatorcom.dk/popups/priceAvailCal.jspa?code=2574CHARPDC&tourGradeCode=CATVIP&productType=SIC&id=1010&listDate=2013-09-01&PUID=7383&setLocale=da&browseDir=BK&itemKey

Berlin for børn

Rundt om i Berlin er der placeret dekoreret bjørne som denne - alle med forskellige motiver. I kan aftale at tage et billede af alle dem, som I kommer forbi og så lave et vendespil med dem, når I kommer hjem.

 

 

Denne giraf stå ved Sony Centeret ved Potsdamer Platz. Jeg har ikke besøg Legoland Discovery Center, som den reklamere for, men synes, at giraffen er fin.

 

http://www.legolanddiscoverycentre.de/berlin/plan-your-visit/plan-your-visit.aspx

 

Dette sted har vi fået anbefalet til et ferie med børn, men havde ikke barn med, da vi kom forbi.

 

Osloer Straße 12. Der kører sporvogn lige til stedet f.eks. fra Bornholmer Strasse station.

 

http://www.labyrinth-kindermuseum.de/

 

Jeg kommer med flere links til museer for børn en anden dag. Følg evt. med i min blog.

 

 

 

Byvandring og Tv-tårn

 

Stå f.eks. af ved Rigsdagen og bevæg jer rundt i området med den flotte kubel i Rigsdagen, parken Brandenburger Tor og som ovenfor Denkmal for de døde jøder. Den har jeg skrevet mere om i bloggen.

 

Bus 100 fra Brandenburger Tor eller Rigsdagen kører til Alexanderplatz, hvor der er det store magasin Galaria, verdensuret og Tv-tårnet.

 

Jeg kan anbefale, at man besøger tv-tårnet ca. en time før solnedgang.

Gå rundt og nyd udsigten i dagslys.

Fortsæt op i restauranten og drik en kop kaffe/kakao og nyd solnedgangen. Derefter nydes udsigten i mørke! En dejlig måde at afslutte dagen på.

 

(Beregn solnedgangstiden ved at se på denne hjemmside og søge for Neksø, så passer det meget godt med Berlin. http://www.tidensstauder.dk/cgi-bin/solform.pl)

 

Copyright © All Rights Reserved