Lausanne

 

Lausanne er en vidunderlig by ved søbredden af Genevesøen (Leman Lac). Den er den 5. største by i Schweiz. Den er let at overskue, nem at finde rundt i og har nogle fantastiske udsigtspunkter. Derfor er den et oplagt valg, hvis man er interesseret i et ophold i kortere eller længere tid.

 

Via linkene i toppen af siden vil jeg vise jer rundt. Listen er ikke udtømmelig - der er mange steder, som jeg endnu ikke har været.

 

Byen er meget international. Det lokale sprog er fransk, men de handlende slår gerne over i engelsk eller tysk, hvis det letter samtalen. Jeg tror, at jeg har hørt sprog fra det meste af verdenen i Lausanne. Amerikansk, italiensk, flamske og mange flere. Selv boede jeg på værelse med en pige fra Sydkorea og en pige fra Spanien.

Håber, at I kan bruge tipsene. Skriv gerne en kommentar, hvis I kan.

 

Flere inspirerende tips kan I finde i min blog : http://inspiration.interessantesteder.dk/#home (Her skriver jeg mine historier ind inde de bliver til sider på denne hjemmeside). Der er bl.a. flere historier om Provence.

Transport til byen

 

Det er nemt at komme til Lausanne. Man kan vælge at køre selv, men det er også nemt med tog eller fly/tog.

Der køre f.eks. nattog til Basel og derfra tog til Lausanne.

Selv valgte jeg at flyve til Geneve og derfra med toget direkte til Lausanne. Det tog ca. 3 timer fra, at flyet lettede til, at jeg stod i centrum af Lausanne.

Hvis man er heldig kan man finde flybilletter tur/retur for ca. 700 kr/person og en togbillet til Lausanne for 26 CHF/voksen hver vej. (Man kan have op til to børn gratis med i toget på en voksenbillet, hvis de er ens egne.)

Skilte i lufthavnen viser vej til toget og automater til billetkøb står lige nedenfor trappen. De tager Visa og er nemme at finde ud af.

Regler for rejse med bus i Lausanne.

Er man rejst med tog til byen gælder togbilletten ikke til busserne. Man kan ikke købe billet i bussen. Den skal købes i en automat på stoppestedet. Billetten gælder en time fra købstidspunktet.

Man stiger ind og ud i midten af bussen og behøver ikke at vise billet med mindre at der er kontrol. Man har ingen kontakt med chaufføren med mindre, at man har brug for hjælp.

For at vise, at man skal af trykker man som vi kender det i Danmark. Det er ikke altid, at man kan høre, at der er trykket, men en lampe hen over døren viser det.

Man skal trykke for at åbne døren, som i et S-tog.

 

Overnatning

Byen har mange hoteller. Selv kan jeg anbefale vandrehjemmet i området Vidy (Se linket).

 

Der ligger en campingplads nær ved ned mod søen.

 

Det er et skønt område med mange muligheder for bl.a. familier på ferie. (Se linket Vidy)

 

For alle hoteller og vandrehjem i byen gælder det, at man får et buskort med i prisen, så man kan hoppe af og på busserne lige så tosset, som man vil. Derfor vil jeg i flere tilfælde notere busnumre ud for stederne, så de er nemme at finde.

Ventesalen ved Saint Francois - et knudepunkt med mange buslinier.

Planlægning

Ved planlægning af en tur til Lausanne kan det være nyttigt at kende busruter og afgangstider.

 

Det er nemt at finde de rigtige busser idet der på de fleste busstoppesteder er nogle gode kort over byen med busruter og stoppesteder indtegnet, så man ikke er i tvivl. I dagtimerne er der ofte kun ca. 5-10 minutter imellem busserne.

 

Stort oversigtskort over metro, bus og tog: http://www.t-l.ch/images/pdf/plan/tl-plan-reseau-geographique.pdf

 

Oversigtskort over centrum/den gamle bydel: http://www.t-l.ch/images/pdf/plan/tl-plan-reseau-centre-ville-lausanne.pdf

 

Køreplaner over busser, som kører centralt i Lausanne. Tryk på busnummeret og vælg retning i bunden af siden. http://www.t-l.ch/horaires-par-lignes.html#

Terrænet

Byen ligger på en skråning og er derved meget kuperet. Planlægger man ruterne efter denne højdeforskel er det dog intet problem. Det er flere gange lykkes mig at lægge ruterne så de gik oppefra og ned. Flere steder er der rulletrapper i arkader eller elevatore i forbindelse med en metrostation der kan hjælpe en op i højden igen, hvis man ikke ønsker at gå op ad de stejleste gader. (Herover billede af Lausanne-Flon - nyt og gammelt mødes og der er stor højdeforskel, mange trapper og elevatore til metro og gangbro)

Hvis man ikke har for meget bagage kan man gå direkte op til Montbenon fra station.

Når man kommer ud fra banegården til Place de la gare går man mod venstre op af Avenue Louis Ruchonnet. Gå op ad sidevejen efter nummer 12. Taget på den høje bygning foran jer er en del af parken Montbenon. (Bemærk personen på taget).

Gå til højre til Chemin de Préville på venstre hånd. Den er meget stejl! Drej ind af sidevejen til venstre oppe ad bakken og I er pludselig midt i parken med en fantastisk udsigt ud over byen og søen.

Trappen fra Place de la Riponne op mod katedralen.

Copyright © All Rights Reserved