Paris

 

Denne artikel skrev jeg som en avisartikel i sommeren 2011 efter, at Loulou fra Montmartre blev sendt første gang. Nu er den rettet til, så I kan få glæde af den. Selv om I ikke har børn med kan flere af turforslagene godt bruges alligevel.

 

Med Loulou og Amélie til Paris - En historisk vandring i børnehøjde

 

Historien om "Loulou fra Montmartre" er blevet vist på Danmarks Radio i flere omgange. Historien foregår i Paris for hundrede år siden og flere kendte steder i Paris indgår i fortællingen. En perfekt indledning til en tur til Paris med børn. Denne artikel er tænkt som en lille turguide for ferie med børn i Paris.

 

Serien er en fransk serie på 26 afsnit. Serien blev sendt første gang på dansk tv i foråret 2011 og genudsendt i december 2012. Hver gang er den blevet set af forventningsfulde børn og mange gange af deres ligeså spændte forældre, som fulgte med i den gribende historie.

 

De følgende turforslag vil føre jer til flere af de steder, som indgår i serien. Som et lille krydderi til de voksne vil ruterne ligeledes føre jer forbi locations fra filmen "Amélie" ("Le Fabuleux destrin d'Amélie Poulain" fra 2001). Således ture for store som små, dog vil jeg ikke anbefale nogle af filmene til børn under 7 år, men de kan godt være med på turen.

 

Flere inspirerende tips kan I finde i min blog : http://inspiration.interessantesteder.dk/#home (Her skriver jeg mine historier ind inde de bliver til sider på denne hjemmeside).

Tur 1 -

Saint Martin-kanelen og Eiffeltårnet.

 

Er I morgenfriske så tag ud til Parc de la Villette og lad børnene lege på Dragelegepladsen, med en stor dragerutchebane. Metrostation: Port de Pantin.

 

Kl. 10 sejles med Kanalrundfarten Pariscanal ved "Folie des Visites du Parc" for enden af La Grande Halle. Da der kun sejles enkelte dage skal I tjekke hjemmefra om den sejler i den periode, hvor I er i Paris. www.pariscanal.com. Her kan I også finde priser på sejladsen.

 

Turen går gennem flere af Saint-Martin-kanalens sluser. Langs denne kanal arbejdede Loulou hos kroværten Ribounet og hans kone. De karakteristiske gangbroer vises i Loulou fra Montmartre. Familien Ribounets kro lå ved broen Quai Jemmapes/Rue de la Grange aux Belles. Der ligger stadig en restaurant/café/Hotel "Le Pont Tournant" på adressen.

 

Amélie slå smut fra en af sluserne ved broen ved Rue du Faubourg du Temple. Turen fortsætter ind i en underjordisk kanal, hvor lyset trænger ned fra dæksler og riste i vejene. Der sejles ca. to km under jorden til I kommer ud i det fri igen ved Place de Bastille. I sejler ud i Seinen og kommer forbi flere seværdigheder bl.a. Notre Dame, som bl.a. er her Amélie tænder et lys i håb om en lillebror og Loulou løber forbi nytårsnat 1900 i afsnit 5.

Båden lægger til ved Musée d'Orsay, der blev bygget i anledningen af Verdensudstillingen i 1900. Den fungerede som togstation, men er siden indrettet som museum. Hvis I er til museumsbesøg kan jeg oplyse, at der på museet er en 1/100 skalamodel over bydelen omkring Opera Garnier, som den så ud i 1914. Den er lagt ned i gulvet med en glasplade over, så man kan gå rundt og se den ovenfra. Der er ligeledes et tværsnit af operaen, så I kan vise børnene, hvordan den ser ud indeni. Loulou frekventerede jævnligt i Operaen i håbet om at blive optaget som balletdanser her. På museet er der ligeledes en samling af fotografier og tegninger fra starten af 1900-tallet bl.a. af bygninger fra Verdensudstillingerne, som siden blev revet ned. Blandt disse er billeder af Palais de l'Electricité og Château d'eau, som begge indgår i serien om loulou, da hun besøger udstillingsområdet.

 

Fra d'Osay kan I køre med toget fra station Musée d'Orsay til Champ de Mars. Næste stop er Eiffeltårnet, som blev bygget til verdensudstillingen i 1889 og først stod klar en time før udstillingen åbenede. Et fantastisk bygningsværk, som alle kender. Der kan bestilles billetter hjemmefra på www.tour-eiffel.fr.

 

Skulle man stå i den situation, at man ikke har bestilt billetter hjemmefra kan de købes på pladsen, men vær tålmodig det kan tage op til 2-3 timer at købe billetter til elevatoren og ca. 1 time for at komme til at gå op ad trapperne til 2. floor. Skulle I ende i en af de lange køer kan I dele jer, således at den ene går en tur med børnene ned gennem parken til legepladsen til højre nær ved École Militaire.

 

Når I kommer op i tårnet vil jeg anbefale, at I gør et oohold på 1. floor inden I drager videre op i tårnet. Det giver en god fornemmelse af højden at gøre ophold undervejs. Allerede her er man højt oppe og kan følge de lange køer nede på pladsen. Der er en lille biograf på denne etage. I biografen vises klip fra film og billeder fra Eiffeltårnet op gennem tiderne. Her kan I bl.a. se billeder fra verdensudstillingerne, flotte lysreklamer, linedanere, cykelrytter på trapperne, hvordan de maler tårnet og meget mere. Der kan hentes opgavehæfter til børnene i samme bygning.

 

For at give børnene en ekstra oplevelse - så gå ad trapperne op til 2. floor uanset om I har betalt for elevatoren eller ej. Den kan I benytte på vejen ned. Det giver en helt særlig fornemmelse at gå ad trapperne i denne højde og man får en anden fornemmelse af magien ved Eiffeltårnet.

 

Har I fulgt med i "Loulou fra Montmartre" kan I tale om de mange bygninger, som er og var rundt om i byen. Den kostald, som benyttes under en bortførelse sidst i serien, var en del af verdensudstillingen i år 1900. Man havde opbygget en hel schweizisk landsby med vandfald, græs, køer og hytter. Det er også her at Baron de Boisrobert mødes med "Den enøjede".

 

I skal ikke være kede af, hvis I først ankommer ti Eiffeltårnet lidt sent på eftermiddagen/aftenen. Tårnet tager sig godt ud i skumringene. Da tændes alle lamperne og hver hele time blinker hele tårnet.

 

Fra Eiffeltårent spadseres gennem parken, mens I en gang imellem vender jer for at nyde tårnet. Hold til højre i parken. Nede ved École Militaire går I over krydset Avenue de Suffren/Ave de la Motte Piquet. Gå ad Ave de la Motte Piguet ned til metrostationen La Motte Piguet Grenelle. Dette er stationen, hvor Amélie opdager, at der er sat sedler op alle vegne af hendes spørgsmålstegn tegnet på maven.

 

Tur 2 -

Saint-Martin-kanalen og Parc de la Villette

Den førnævnte sejltur kan også tages om eftermiddagen i modst retnng. Afgang kl. 14.25 fra d'Orsay. Den er fremme ved parken ca. kl. 17.15. Parc de la Villette indeholder mange attraktive aktiviteter. Der er et stort videnskabsmuseum i parken, der blandt andet har en gammel ubåd. Det er et stort expermitarium, men det meste står på fransk. Det lukker i midlertid allerede kl. 18 (om søndagen kl. 19), så der er ikke meget tid til at besøge museet. I stedet kan der leges på den føromtalte dragelegeplads og om aftenen holdes der ind i mellem koncerter. Hold jer orienteret op www.villette.com.

Tur 3 - Montmartre

Tag Metro 12 til Abbesses. Dette er metrostationen, hvor Amélie følger musikken fra den blindes rejsegrammafon og opdager kort efter Nino liggende på gulvet og lede efter iturevne fotos. Når I går op ad trapperne fornemmes det, hvor langt under jorden denne station ligger i forhold til gadeplan.

 

Paris Visite Pas gælder det her. I kan også vælge at fortsætte hen til parken. det er en køn rute, men pas på de ivrige gadesælgere. Hav hele tiden øje på jeres ting. I bunden er der en gammel to-etagers karussel, den er blandt andet med i scenen, hvor Amélie ringer til Nino fra en telefonbox for at få ham til at følge pilene. Telefonboxene er der ikke i virkeligheden. De var sat op alene for denne scene. Gå højre om op ad rundgangen op til næste niveau. Hvis I vil følge Ninos rute, skal I hele tiden holdte til højre og gå af rundgangene op til kirken. På pladsen med fontænerne møder Nino "statuen" som peger op på kikkerten på næste niveau. Der er en god udsigt heroppe fra. Følg Rue du cardinal Dubois mod venstre ned til Place du tertre, hvor der er et leben. Her møder Loulou og Gaby første gang maleren, som genkender hendes moders træk. I har rig mulighed for selv at blive portrætteret i området,men prøv altid at forhandle prisen og læg mærke til, hvis tegninger I bedst kan lide. Gå ned af Rue Saint Norvins ned til Place Jean-Baptist Clément. Her ligger Montmartres første vandtårn. Det var her at Gaby vaskede lidt snavs af Loulous kjole i afsnit 3, her lægger Loulou sit halssmykke for at give livstegn til Gaby i afsnit 19. www.parisfontaines.fr/18e_chateau_d_eau_1598.htm. Gå tilbage af Rue Norvins til Rue Saules, som ligger lige skråt overfor vandtårnet.

 

Følg Rue des Saules ned til Rue Saint Vincent. Her ligger den sidste vinmark på Montmartre. Overfor ligger en af de første caperetter i Paris "Au Lapin Agile". Her kom flere af de kendte kunstnere for hundrede år siden. Picasso malede blandt andet et kendt maleri med et skilleri fra caparetten.

 

Fortsæt til højre ad Rue Saint Vincent (Det er her man ser fluen blive kørt over i starten af filmen Amélie). Gå op ad trapperne til Rue du Mont Cenis og fortsæt ligeud ned til Saint Pierre de Montmartre. Det er i dette kapel, at Loulous mor afleverede Loulou til fader Mérand i første afsnit af Loulou fra Montmartre. Fortsæt ad vejen og drej til venstre ad Rue de Azais. I kommer nu ned til Sacre Cæur. Gå venstre om kirken. I kommer til en park. I bunden af denne park ligger en lille legeplads. I kan evt. have en lille madpakke med og holde picnic i parken før I fortsætter. Gå ad trapperne ned til Rue Lamarck.

 

Det er af disse trapper Gaby og Loulou følges op ad for at gå hen til pladsen med maleren i afsnit 3. Drej til venstre og gå ad Rue Lamarck ned til Metrostationen Lamarck-Caulaincourt (Vær opmærksomme på, at vejen fortsætter på den anden side af Rue Caulaincourt). Det er her Amélie følger den blinde mand hen, da hun føler trang til at hjælpe andre. Hun selv løber op ad trapperne ved stationen vi følger efter. Gå henover Rue Caulaincourt og gå ad trappen forenden af Place Constantin Pecqueur op til Place Dalida. Gå ad Rue Girardon til Ave Junot. For enden af pladsen til højre er skulpturen « a man coming through a wall”. Fortsæt det sidste stykke ned af Rue Girardon ned til Rue Lepic. På hjørnet ligger Le Moulin de la Galette, som var et kendt dansested, som kunstnere som Van Gogh og Renior forevigede. Her lister Gaby og Loulou sig ind og danser i afsnit 3. Fortsæt hen over Rue Lepic og fortsæt ad Rue D’Orchampt ned til Place Emile-Goudeau. På denne plads havde kunstnere som Picasso m.f. deres gang - de boede i et hus til højre i hjørnet af pladsen. I vinduet er en lille udstilling med historier om kunstnerne. Gå ned af trappen ved TimHotel. Gå af Rue de trois Frères ned til nummer 56.

Her ligger grønthandleren fra Amélie. I vinduet kan man se avisudklip om filmen og portrætter er hængt op ved døren til butikken. Der sælges stadig grøntsager i butikken, men den fungerer nu mere som en kiosk, så I kan proviantere her, hvis I mangler noget til resten af turen. Modsat butikken følges Passage des Abbesses ned til Rue des Abbesses. Et sted på denne gade gik Loulou til dans hos frøken Bataille. Gå til højre ned til Rue Lepic, hvor I går til venstre.

Her finder I Amélies cafe « Les deux Moulins ». Her kan I eventuelt købe noget at drikke eller/og spise. Hvis I kommer, når de har travlt foretrækker de, at I har bestilt bord, men kommer I, når der er ro, så er der ingen problemer med at få et bord. Læg mærke til, at næsten alt er som i filmen. Tobaksafdelingen var blot en kulisse, den og glaspladen Amélie skriver en ”spejlvendt” menu på er der ikke, men ellers ser det ud som i filmen. De er vant til at have mange turister, der søger at følge i Amélies fodspor, så de hjælper gerne med at tage billeder af jer med portrættet af Amélie i baggrunden. Ude på toilettet er der en udstilling med rekvisitter fra filmen, bl.a. sengelampen, fotografierne af nissen, telefonbogen, m.m.

Fra caféen går I ned til Boulevard de Clichy. Går I over lyskrydset til højre, er der en god plads, hvorfra I kan tage et godt billede af Moulin Rouge, hvor både Loulou og hendes mor har danset Cancan. Den tager sig godt ud i tusmørket med lys på. På pladsen er også en ventilationsrist fra Metroen, hvor børn og voksne ynder at tage Marilyn Monroe-lignende billeder.

Le Café de L’Enfer – dødscaperetten, som Loulou opholder sig hos sidst i serien (fra afsnit 18) lå på Boulevarde de Clichy nr. 53 – skråt overfor Moulin Rouge, men blev revet ned for mere end et halvt århundrede siden, så der er ikke noget at komme efter, men gå i stedet ind på Internettet på f.eks. http://monsterkidclassichorrorforum.yuku.com/topic/19301/t/Paris-Monster-Kid-Cabaret.html, der er mange fantastiske billeder fra caféens storhedstid.

Her slutter rundvisningen ved Montmartre - med mindre, at I kun har store børn med for så kan I fortsætte over og se Pornobutikken, hvor Nino arbejde på Boulevard de Clichy nr 37 (Palace Video). Ellers vil jeg foretrække, at I fortsatte ud af området med metroen under jer.

 

Tur 4 -

rundtur i Paris med bus,

undervejs besøges Operaen, Gare du nord, Gare l'est og Katabomberne.

 

Denne tur starter ved Metrostation Cardinal Lemoine. Gå ad Rue Clovis. I krydset ved Rue Descartes ses det sted, hvor Amélie efterlader en metalæske til ”Bretodeau”. Han finder den og går rørt ind på baren ”Le Verre a Pied”, som I finder ved at følge Rue Descartes og videre ned ad Rue Mouffetard forbi nr. 27, hvor ”Bretodeau” boede i filmen. Gaden er fyldt med handlende i scenen, hvor han går ud for at købe kylling. Baren i filmen ligger i nr. 118. I fortsætter ud af Rue Mouffetard til Krydset Avenue des Gobelins/Boulevard de port Royal. Tag bus 27 mod Opéra. Undervejs passeres Pont des Arts, som Amélie går af, da hun rammes af tanken om at gøre gode gerninger. I kan vælge at stå af og gå over broen, ind i gennem porten til Louvre, og videre gennem Louvres port på den anden side af slotspladsen ud ved Palais Royal, hvorfra I igen finder en bus 27 mod Opéra.

Ved Operaen kan I nyde den flotte facade. På hjørnet af Place de l'Opéra ved Boulevard des Capucines ligger den fine restaurant Café de la paix, som Loulou besøger sammen med sin plejemor Léontine i afsnit 14, hvor hun lige har fundet ud af sit retmæssige ophav. Loulou, der danser ballet, går senere til optagelsesprøve i Operaen. (Avisen, som Gaby arbejdede for lå ved Bourse des Valeurs, men ingen af bygningerne ligger der i dag).

Fra Place de Opera kører I med bus 26 til Gare du Nord. Her ses facaden, som i et klip vises i filmen Amélie, Her tager Amélie toget ud til sin far, hvor tiggeren holder fri fordi det er søndag og hvor Amélie kommer om morgenen med nissen under frakken. I Loulou fra Montmartre hopper Loulou i afsnit 12 ombord på et damptog, der er ved at sætte i gang for at komme med ud og servere på hendes familiens slot. I forhallen på Gare du Nord opdager Amélie, at Nino har sat efterlysninger op alle vegne.

Følg facaden og gå til venstre ad Rue la Fayette og ned ad Rue D’Alsace til Gare de l’Est. Det er på denne vej, at fotoautomatreparatøren har parkeret sin bil, da Nino følger i hælene på ham ud af Gare de l’Est efter at have genkendt ham. Det er her Amélie samler fotoalbummet op. Herfra er der en god udsigt ud over baneterrænet. Gå ad trappen ned til Gare de l’Est. Gå igennem stationen til de fjerneste spor. Udfor disse spor stod fotoautomaten i hjørnet af ankomsthallen, da hun kommer med nissen under frakken. Det flotte vinduesparti ses i forhallen. Ninos jagt efter fotoautomat-reparatøren starter ud af udgangen mod øst, mens filmholdet fortsætter jagten ud af døren i vest. I film er intet umuligt. Amélie sidder på trappen ud til gaden mod øst og bladre i fotoalbummet med nisse ved sin side.

Fra Gare de l’est tages bus 38 til Denfert Rochereau. Her finder I løven, som Nino køre rundt om på vej rundt i byen for at finde et svar fra Amélie om, hvor og hvornår de kan mødes. Han finder svaret på Gare du Nord.

I umiddelbart nærhed af stationen Denfert Rochereau finder I katabomberne. I skal overveje om jeres børn er klar til at se de mange skeletter. Hvis ja, så har I en tur foran jer med knoglerester fra ca. 6 millioner personer. Kirkegårdene blev tømt af hygiejniske grunde, men flere steder også for at skabe mere plads. Husk en ekstra trøje, da der er køligt under jorden. En lommelygte kan også være til nytte. Loulou, Gaby og hans bedstefar kommer igennem katakomberne under deres flugt fra politiet i afsnit 11.

 

 

 

 

 

 

 

 

(F

 

 

 

Tur 5 - En dag i centrum af Paris

Er man i Paris er der flere seværdigheder, som man bør se. Blandt disse er Notre Dame. Loulou løber forbi nytårsnat 1900 i serien Loulou fra Montmartre og Amélie er med sin mor inde i kirken for at tænde et lys. Det er gratis at komme ind i kirken, men husk passende påklædning. Skulder og knæ skal være dækket. Bag kirken ligger en lille have med gratis toiletter, legeplads og bænke. Den er hyggelig og her kan man sidde og nyde lidt medbragt mad imens børnene leger. Tilbage foran Notre Dame kan børnene fodre gråspurve og duer af hånden. Fuglene har tillært sig at flyve næsten som kolibrier, der holder sig i luften for at spise af turisternes hænder. Enkelte bliver siddende på hånden, hvis maden ikke er til at stikke af med. Husk håndsprit, så jeres hænder kan sprittes af inden I fortsætter turen ned til La Conciergerie/Palais de justice. Det var kongefamiliens bolig før de flyttede over til Louvre. Kongen havde sit eget kapel, som er kendt som den flotteste kirke i Paris.

Da Gabys bedstefar skal dømmes i afsnit 11 er det i Palais de justice. Slottet fik funktion som retsbygning efter kongen flyttede ud. Det kan anbefales at aflægge Sainte-Chapelle et besøg. I kommer ind til kirken gennem sikkerhedskontrollen ved indgangen til Palais de justice. Billetsalget finder I ved at gå igennem gården rundt om kirken.

Er I til fine restaurantbesøg er der rig mulighed for at finde en på Place Dauphine, som I finder ved Rue Dauphine nær Pont Neuf. På den vestlige spids af øen er en lille park som lukker ved aftenstid. I kan vælge at gå over Pont Neuf og gå til venstre langs kajen ned til Louvre. Strækningen er i slutningen af juli omdannet til en lang strandbred med liggestole og palmer. I kan gå gennem porten på Louvres sydside. Fra slotspladsen går I igennem den lille Triumfbue ind i Jardin des Tuileries. Drej til højre over til forlystelsesparken. Her finder I det store pariserhjul, som ses i baggrunden, da Nino kommer ud af Spøgelsestoget ved fyraftens tid. Selve spøgelsestoget er skiftet ud, men der er mange andre gode forlystelser i parken. For børnene er der ligeledes trampoliner. Hvis I i stedet for at gå igennem Triumfbuen ved Louvre - går igennem porten på Louvres nordside over til Jardin du Palais-Royal finder I et lille åndehul i storbyen. Tag evt. lidt mad og drikke med, som I kan nyde i parken.

 

 

Copyright © All Rights Reserved