Sandvig

 

De to byer Allinge og Sandvig kaldes ofte tvillingebyerne fordi de ligger så tæt og gennem tiden er vokset sammen. Selv ser jeg dem stadig som to selvstændige byer, når man er på ferie der.

Jeg synes, at der er langt til Sandvig, når man er i Allinge og omvendt. Hvis man bor i Sandvig uden for sæson skal man til Allinge for at købe ind. Der er meget fredeligt i Sandvig, hvilket er det som jeg nyder ved byen. Man er tæt på naturen - klipperne og havet. Man kan vandre på Hammerknuden, bade i Østersøen og er i gåafstand til Hammershus og helleristninger. Byerne var et yndet rejsemål for 100 år siden, hvilket har præget byerne med de store hoteller og mange pensionater. Om sommeren har en lille lokalkøbmand i Sandvig åben, hvor man kan købe det mest nødvendige.

 

Allinge er den ende af byen, hvor butikkerne er. Der er både Netto og Super-Brugsen ved havnen i Allinge. Benzintanken er i udkanten af Allinge.

Både i Allinge og Sandvig er der mange muligheder for overnatning i alle prisklasser. Se en kort præsentation herunder. I området ovenfor disse to byer er et stort sommerhusområde, men selv nyder jeg stemningen i byerne. Der er noget særligt ved at bo blandt de gamle bindingsværkhuse og have udsigt til havet og klipperne. Der er en særlig stemning i de to små havnebyer.

 

Håber, at I kan bruge tipsene. Skriv gerne en kommentar, hvis I kan.

 

Flere inspirerende tips kan I finde i min blog : http://inspiration.interessantesteder.dk/#home

Historien om Sandvig (/Allinge)

 

Sandvig er bygget op om havnen og dens tilknytning til Hammershus. Ved havnen ligger det gamle Rådstue, som overtog rollen som retsal efter Tinghuset på Hammershus. Ved siden af Rådstuen er der skanser, som har forsvaret øen mod angreb.

Ved Rådstuen finder I en fortællerbænk. Her kan I høre en historie om livet i havnen for knap 100 år siden tlf.nr. : 99400386.

 

I slutningen af 1800-tallet begyndte man at bryde sten i granitbrudet på Hammeren, hvor Opalsøen er i dag. Det var tyskejet og hans arbejdere fandt hurtigt ud af, at det var hyggeligere at invitere familien til Bornholm end at tage hjem på ferie. Det rygtedes hurtigt i Tyskland, at der var dejligt på Bornholm og det bedre borgerskab begyndte at søge til Bornholm. Tiden derefter prægede hele det nordlige Bornholm ændredes under denne påvirkning af tyske turister. Store badehoteller blev opført, hvor der før kun havde ligget små bindingsværkshuse. Svenske arbejdere blev hentet til øen som billig arbejdskraft til landbruget og stenbrudene. Store dele af Sandvigborgerne var herefter svenskere, som arbejdede i stenbrudene. Flere Sandvigborgere var endnu bønder, der fiskende, var vognmænd, stenhuggere og lejede deres stuer ud til turister. Flere havde deres egne små stenbrud rundt om på Hammeren og langs kysten. Man levede af det, som kunne give dem en indtægt.

Stenhuggerhusene. Her boede stenhuggerne, som arbejdede i brudet. Hør en historie ved fortællerpladsen for ende af rækken. Husene kaldes "Langelinie".

Endnu en række arbejderhuse. Denne række ligger langs Sandvig Familiecamping.

Kontrasten til arbejderboligerne er dette gamle hotel som blev bygget for lidt over 100 år siden af den tyske ejer og alle tjenere var tyskere, så de tyske gæster kunne føle sig velkomne. I dag er det bygget om til ferielejligheder - timeshare.

Krølle Bølle bar ligger midt i byen. Den sælger is og burger. Den er sat til salg, så menuen må vi bare gætte på forbliver den sammen. Stedet har mange gange været et godt bud på et sted, hvor man kan spise selv om det bliver lidt sent! Ved siden af Krølle Bølle Bar ligger Sandvig scenen, hvor der er optræden i højsæsonen.

Stemningsbilleder fra Sandvig

Herover et billede af en fin port fra starten af 1900-tallet, som dengang var pral - idag fungere den ironisk nok som brændeskur. Man finder den tæt ved vejen til fyret nær Hammersøen.

Her et skur ud mod stien bag husene på Hammershusvej. Det ser ikke ud af meget, men nyd dekorationen.

Som før er der en ånd, hvor man sælger, hvad man kan sælgte. Her et godt eksembel fra Hammershusvej 26, hvor man tilbyder billig overnatning i nogle værelser, som man ikke selv benytter og sælger friskbagt frugbrød og boller i deres egen lille bod.

Hendes rugbrød indeholder birkesaft og andre interessante ingredienser er meget solidt og smager rigtig godt med et par skiver "Harald" spegepølse fra Svaneke Slagteren, som kan købes i Super Brugsen i Allinge.

Her lå bølgebadet...

mange af os husker et bølgebad i Sandvig. Det blev revet ned sidste år (2012) og sandklitter og en ny strandpromnade blev etableret i stedet. Baggrunden var at bølgebadet ikke længere kunne leve op til de krav, som kræves af en moderne svømmehal. Det var meget forfalden til sidst. Man ønskede et mere naturligt strandområde.

En låge fra en gammel kakkelovn er hængt op på en mur ved Strandgade.

Herover Sandvigs sidste rigtige fiskekutter.

Klippen mod vest overfor Hotel Sandvig - øst for hanvnen. Herfra er der en skøn udsigt.

Om sommeren er der mulighed for at spille minigolf i Sandvig Minigolf. En hyggelig aktivitet. Golfbanerne er pyntet med modeller af de Bornholmholmske seværdigheder.

Denne isbar ligger ved stranden og er populær blandt turister og lokale. Til sommer åbner endnu isbar inde i byen.

Copyright © All Rights Reserved